Vitamin C a imunita

Je to již téměř 100 let, kdy byla kyselina L-askorbová rozeznána jako nezbytná látka, kterou si lidské tělo neumí samo vytvořit. Všeobecně je známa jako ve vodě rozpustný vitamin C, který má silné antioxidační účinky a tím chrání tkáně před nežádoucími účinky oxidativního stresu ( zejména v průběhu zánětu) . Vitamin C navíc hraje důležitou roli v mnoha dalších fyziologických procesech jako je syntéza kolagenu a funkce imunitního systému.

Ač je tento vitamin velmi důležitý pro zdraví člověka, je jeho hladina v organismu současné populace nedostatečná. Zajímavé je, že u dětí do šesti let není deficit vitaminu C tak výrazný, což se přikládá většímu zájmu rodičů o stravu svých batolat a předškolních dětí. U starších jedinců pak už dochází k menší konzumaci ovoce a zeleniny a hladina vitaminu C v organismu klesá. S přibývajícím věkem je navíc tělo vystaveno větší stresové zátěži a vitamin C je využíván v protizánětlivých procesech. V době nárůstu metabolického syndromu v populaci, jsou nároky na spotřebu vitaminu C organismem zvýšené. Deficitem jsou také více ohroženi kuřáci a lidé žijící v oblastech se zhoršeným životním prostředím.

Jelikož vitamin C hraje nezastupitelnou roli v protivirové imunitě a funkce imunitních buněk je na něm přímo závislá, byl tento vitamin vedle jiných léčivých látek zařazen do terapie u pacientů se závažným průběhem onemocnění Covid -19. Vitamin C muže být dodáván do organismu buď perorálně nebo injekčně. Injekční podání patří do rukou lékaře a vitamin C je takto zcela rozlišně vstřebáván. Běžné užití je ve formě kapslí, tablet nebo šumivých tablet. Pro děti se vyrábí ve formě kapek. Při větším deficitu je vhodný liposomální vitamin C, který je dostupný ve formě kapslí nebo sirupu.

Ideálním zdrojem je samozřejmě sezónní čerstvé ovoce a zelenina. Každá manipulace s čerstvě utrženým plodem ovšem snižuje množství vitaminu C, ať už se jedná o krájení, mixování, sušení, var nebo uskladnění v nevhodných podmínkách. Nejšetrnější je konzervace zmražením.

Největší obsah vitaminu C obsahuje černý rybíz, šípek, rakytník a paprika. Z tropických plodů je vitaminovou bombou acerola neboli tropická třešeň. Tradičně propagované citrusové plody obsahují čtvrtinové množství vitaminu C než šípek nebo rybíz. Sporná je navíc sklizeň nezralých plodů a jejich dovoz tisíce kilometrů.

Vitamin C je ve vodě rozpustná látka, nekumuluje se v těle a její toxicita je velmi nízká. V běžných dávkách nemá téměř žádné významné lékové interakce. Zajímavostí je, že většina zvířat si umí vitamin C syntetizovat sama, u domácích mazlíčků ( kromě morčete) není tedy nutné tento vitamin doplňovat .
Autor: PharmDr. Simona Petrušková | zdroj: www.lekarnauhradeb.cz